dinsdag 16 december 2014

Grote kattenstaart

Feedback Company beoordeeld met een 9. Hoge kortingen en zeer snelle levering. Overstappen kan alleen vandaag nog! Stap nu over van zorgverzekeraar en ontvang voor altijd korting op je basisverzekering.


In Noord-Amerika vormt hij plaatselijk een plaag die wordt bestreden.

De grote kattenstaart is waardplant voor de kattenstaartdikpootbij. Je komt haar daarom met uitzondering van de zeekleigebieden, en de hooggelegen droge zand- en lössgronden overal tegen. Ze behoort tot de familie der kattenstaarten of Lythraceae. Vanuit tuinen is de plant ook in Noord-Amerika verwilderd.


Grote kattenstaart is een overblijvende, kruidachtige plant die we vooral vinden aan de waterkant. Ze groeit op bodems met uiteenlopende textuur (hoewel ze minder goed gedijt op zware klei) en verkiest matig tot zeer voedselrijke bodems. De soort ontkiemt doorgaans op open, lichtrijke plekjes onder vochtige tot natte omstandigheden.


Het vrouwtje van die dikpootbij, Melitta nigricans verzamelt er opvallend groen gekleurd stuifmeel.

Mannetjes van de kattenstaartdikpoot slapen soms in grote groepen bij elkaar op deze plant. Op hoge stengels bloeien grote bloemen in schijnkransen uit de oksels van de bovenste bladeren. Ze bloeien paarsrood maar verbleken in de volle zon daarvoor is halfschaduw aan te raden. Ze staan in schijnkransen in de oksels van de schutbladen.


De bloemen produceren twee soorten stuifmeel. Fijne kattenstaart is slanker gebouwd en kleiner van postuur dan de grote kattenstaart. In tuinen blijkt hij echter ook uitstekend te doen op drogere bodem.


Lythrum salicaria bloeit met roze opstaande aren in de maanden juni-augustus. Het is een algemeen voorkomende plant aan de oevers van sloten, vijvers, vaarten en rivieren. Deze Lythraceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 1centimeter. Je bent van harte welkom in ons tuincentrum.


Het blad is lang lancetvormig en lijkt erg op een wilgenblad. Kattenstaart komt in Nederland en België in het wild voor. Voor de tuin zijn er verschillende rassen. Houd er rekening mee dat de oudere planten onderaan gaan verhouten.


In Nederland komt alleen het geslacht kattenstaart (Lythrum) voor met vier soorten.

Grootste aanbod kampeerartikelen. Mooi als solitair aan een oever. Ook geschikt voor een ruigere oeverbegroeiing. Gedijt soms ook goed op de wat betere tuingrond.


Hij groeit vaak in gezelschap van wederik, gele lis en riet. De stengels zijn lang, rechtopgaand en vierkant. De bladen staan kruisgewijs tegenover elkaar, of in kransen of verspreid.


De maximale hoogte van de plant is ongeveer 1cm. Plaats de planten in de zon of halfschaduw zodat ze mooi zullen groeien en bloeien. In de winter sterft de plant af. Bijvoorbeeld tussen Gentpoort en Kruispoort en Buiten Smedenvest.


Niet enkel is het uiterlijk van de plant zeer decoratief, ook trekt hij in grote getale vlinders aan. Omdat de grote kattenstaart zichzelf ook verder uitzaait, is het een plant die bij uitstek geschikt is voor een natuurtuin. Daarvoor kent de een bouwkundige truc, de tristylie. Deze bestaat hierin dat de lengte van meeldraden en stijlen kan variëren.


Bekijk het product online of kom naar één van onze winkels, waar we je graag verder helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts