dinsdag 11 april 2017

Boetseren met klei voor beginners

Wij hebben alle materialen voor de keramist, beeldhouwer en de kunstenaar! Bekijk nu ons uitgebreide assortiment klei. Meer speelplezier met elkaar! Speelgoe spellen en meer voor het hele gezin vind je bij Wehkamp.


Boetseren tips voor beginners.

De kunst van het boetseren met klei is al heel oud. Veel mensen boetseren als hobby, terwijl ook kunstenaars sculpturen maken van klei als kunstobjecten of voor commerciële doeleinden. Kleisoorten boetseren kan met verschillende soorten kleien.


Plastische klei , magere klei , chamotteklei, roodbakkende klei en meer. Keramiek, klei Allerlei ideeën. Na het volgen van een workshop helemaal enthousiast, nu dus ideeën verzamelen.


Wie weet komt het r ooit van om zelf iets te maken.

Als de klei in de plastic emmer enigszins te droog is geworden, kunt u er met de steel van een pollepel gaten in drukken en die vervolgens vullen met water. De klei zuigt dan geleidelijk het vocht op dat het materiaal nodig heeft om weer soepel te worden. Tip Bij het werken met klei vallen vaak kleine stukjes op de grond.


Doen wij met klei of bijenwas. Er zijn veel verschillende technieken, die met klei toegepast kunnen worden. Niet alleen met klei maar ook met anderen materialen kan geboetseerd worden waardoor mooie figuren en sculpturen ontstaan.


Kenmerkend voor boetseermassa’s is de zachtheid in verschillende gradaties, waardoor ze met de hand te vormen zijn en het feit dat ze hun vorm behouden. Veel boetseermassa’s harden na het bewerken uit, zoals klei die aan de lucht droogt. Klei kan echter ook gebakken worden. Ik heb deze video gemaakt met het videobewerkingsprogramma van.


In elk stadium kunt u boetseren en kunt u klei toevoegen of wegnemen. Zolang de klei nog niet gebakken is, kunt u hem altijd weer inweken en hergebruiken. Voor de bewerking hebt u geen duur gereedschap nodig. Het belangrijkste gereedschap zijn immers uw handen. Voor het werken met klei zijn uw handen het belangrijkste gereedschap.


Binnen het afgesproken thema en de techniek krijgt u een korte introductie over het materiaal en waar we allemaal op moeten letten wanneer we er iets van gaan maken.

Daarna gaat u met de handen in de met klei …al dan niet gebruikmakend van andere boetseer gereedschappen. Papier-maché kunt u gemakkelijk zelf maken. De klei is zonder, of met een beetje hele fijne chamotte.


Scheur krantenpapier in kleine stukjes en laat het een nacht weken in water waaraan u een beetje behanglijm hebt toegevoegd. Roer de pap met een mixer of een speciaal opzetstuk voor de boormachine goed door. Ik kan niet zonder omdat dit mij veel tijd bespaard bij het maken van een kleurverloop en het mengen van klei. Je kunt eventueel beginnen met een goedkope (keuken)pastamachine. Houd er rekening mee dat deze wel snel stuk gaan.


Bakpapier, dit is praktisch als het werkstuk vaak verplaatst moet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts