dinsdag 10 oktober 2017

Motor condensator

Eenfasemotor met hulpwikkeling, condensator en centrifugaalschakelaar. Voor het op gang brengen van de rotor is bij dit type motor in de stator een hulp- of aanloopwikkeling aangebracht die 90° verschoven is ten opzichte van de hoofdwikkeling. Een 1-fase motor kun je eenvoudig herkennen aan de condensator die er bij zit, deze bepaalt de draairichting van de motor : Ps. Als een condensator alleen voor aanloop condensator geschikt is, dan wordt dit specifiek door ons vermeld.


Staat op de defecte condensator bv. Condensatoren voor motoren.

Ze zijn opgebouwd uit twee bekledingen (geleiders) met daartussen een diëlektricum (isolator). De belangrijkste waarde van een condensator is de capaciteit C, uitgedrukt in farad. Moderne condensatoren zijn niet meer weg te denken in hedendaagse elektronische schakelingen. Bouw je zelf een nieuwe schakeling met meerdere van deze onderdelen of heb je slechts een enkel exemplaar nodig, bijvoorbeeld voor een reparatie? Wij leveren zeer veel verschillende soorten en types.


Volt, dan NOOIT een condensator met een lagere spanning plaatsen. De startcondensatoren worden gewoonlijk gebruikt voor het aanlopen van een éénfase elektromotor in die gevallen waarbij een bedrijfscondensator niet voldoende is om een motor te starten. Zoals bijvoorbeeld compressors.


Deze motoren moeten wel voorzien zijn van een centrifugaalschakelaar of een startrelais, die de startcondensator uitschakelt.

Veel in de elektronica gebruikte condensatoren hebben een capaciteit die veel kleiner is dan één Farad. Allekabels heeft condensatoren met een capaciteit vanaf µF. Ik wil graag de waarde voor een condensator voor het aanlopen van een fase motor die gebruikt wordt voor een tafelboor machine.


De machine is een oudje maar wel in prima conditie. Het type laatje is verre van compleet. En heb dus geen informatie hoe ik met conventionele formules (o.a. op dit forum gevonden) de C kan berekenen. Doe je dit niet dan kan in het slechtste geval de motor oververhit en defect raken.


De werkspanning van een aanloopcondensator is de tweede belangrijke eigenschap. Let op: de spanning op de condensator kan hoger worden dan de netspanning. Baco Army Goods verkoopt kleding, campingartikelen, electronica en dumpgoederen. U kunt artikelen bestellen via deze webshop of bij ons langskomen in onze vestiging. We maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om u goed van dienst te kunnen zijn.


Cookies zijn kleine tekstbestanden waarmee wij en derde partijen uw. Deze condensatoren kunnen maar kortstondig gebruikt worden anders “ontploffen” ze. De schakeling die het mogelijk maakt om een 3-fase (asynchrone) kortsluitanker motor met behulp van een condensator aan te sluiten op een éénfasige wisselspanning heet: Steinmetz schakeling. Bipolaire condensatoren kunnen onder andere worden gebruikt voor wisselstroom zonder polarisatiegelijkspanning. De behuizing is van isoleerfolie voor een hoge kwaliteit.


Neem een kijkje in het assortiment voor de beste condensatoren tegen de laagste prijzen. Bent u op zoek naar een variabele condensator voor uw servicedoeleinden?

De condensator zal een faseverschuiving tussen de hoofd- en de hulpwikkeling realiseren van 90°, waardoor er goede aanloopcondities ontstaan. In dit geval zijn beide berekend op continubedrijf. Het voordeel hierbij is dat de condensator tijdens bedrijf dienstdoet als cos φ-compensatie. Haal je hem er uit zal de motor niet vanzelf gaan draaien. Dan kun je hem met de hand een richting op draaien die je zelf wil en de motor gaat dan die kant op draaien.


Dir kan ook door de condensator over de andere kant van de motor spoel te zetten, hij gaat dan ook de andere kant op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts