maandag 10 november 2014

Gekleurde afscheiding

Normale afscheiding is witachtig van kleur. Echter, soms is uw afscheiding bruin van kleur. In de meeste gevallen bevat uw afscheiding op dat moment oud bloed. Oud bloed is bruin van kleur. Dus u hoeft niet te schrikken wanneer uw afscheiding bruin is.


Zit er iets meer bloed bij, dan kan je afscheiding wat metaalachtig ruiken.

Heb je naast een beetje roze of bruine afscheiding ook andere klachten, zoals roodheid of jeuk, dan kun je het beste even naar je huisarts gaan. Bruine afscheiding : oorzaken van bruine vaginale afscheiding Bruine afscheiding komt relatief vaak voor. Er zijn meerdere oorzaken van (rood-)bruine afscheiding , slijmverlies of vocht uit de vagina, met bijkomende symptomen en klachten. Bruine vaginale afscheiding duidt vaak op een natuurlijk proces in het vrouwelijk lichaam. De vaginale afscheiding verandert door de maandelijkse cyclus, de pil, seksuele opwinding, zwangerschap en de overgang.


Het is niet goed als er zeep in de vagina komt. Was uw vagina niet met zeep, vaginale spoelingen of andere middelen. Sterke afscheiding , die grijs of geel-wit van kleur is en met branden en jeuk in de schede en pijn bij het urineren gepaard gaat, kan eventueel duiden op een geslachtsziekte.

Geelgroen en schuimachtig. Bij ongewone vaginale afscheiding kunt u het beste altijd contact opnemen met de huisartspraktijk. De oorzaak van ongewone vaginale afscheiding kan alleen maar door aanvullend onderzoek door een arts worden gevonden.


Dit betekent vaak een inwendig onderzoek met een eendebek (speculum) en laboratoriumonderzoek van de afscheiding. Op kleding zoals een onderbroek kan opgedroogde afscheiding soms wat lichtgele vlekken geven. Verder is vaginale afscheiding doorgaans van nature slijmerig.


Het bestaat immers uit vaginale slijmvliescellen en slijm uit de baarmoeder. Er zijn echter perioden dat de afscheiding slijmeriger is dan normaal zoals vlak vóór je. Sinds ongeveer een week heb ik last van (soms) behoorlijk veel afscheiding die geel tot donkergeel gekleurd is. Ben maandag naar de huisarts gegaan.


Helaas was mijn eigen huisarts er niet maar een vervanger. Deze concludeerde (zonder verder onderzoek) dat het om een schimmelinfectie gaat. Als je afscheiding opdroogt kan het wat zurig ruiken. Als de afscheiding echt stinkt, is dit meestal het gevolg van een infectie of soa. Als je vermoedt dat dit het geval is, neem dan contact op met je huisarts.


Je afscheiding hoort vloeibaar te zijn en tijdens de zwangerschap eerder waterig en dunner te worden. Soms is de afscheiding roo of roze wanneer het om een kleine hoeveelheid bloed gaat. De kleur van je vaginale afscheiding kan soms veranderen.

Ook kleur en geur van de afscheiding wisselen onder invloed van de cyclus. Seksuele opwinding zorgt voor extra vocht. Tijdens zwangerschap is er vaak meer afscheiding.


Bloederige afscheiding Als er bloed in je afscheiding zit, hoeft er niet iets mis te zijn. Zeker tijdens de eerste maanden van je zwangerschap kun je door hormonale veranderingen en innesteling van het eitje wat bloedverlies hebben. Andere kleur afscheiding Lichtbruine afscheiding kan te maken hebben met wat licht bloedverlies, zie hierboven.


Als jouw afscheiding minder zuur is dan normaal gesproken, scheidt de baarmoederhals meer afscheiding af dan je gewend bent. Dit zou een indicator kunnen zijn voor de vaststelling van een zwangerschap. Doordat je lichaam meer afscheiding afgeeft dan normaal, kan je baarmoeder een broedplaats voor schimmels en bacteriën worden. Dit is absoluut niet erg en je hoeft je er geen zorgen over te maken: bruine afscheiding is niet ongewoon.


Afscheiding kleurt ook donkerder als het een tijdje in contact is geweest met de buitenlucht. Ik had afgelopen maandag ook bruinige afscheiding met wat slijm, ik schrok ook enorm, maar kon me herinneren dat ik het met mijn zoontje toen ook had geha alleen met weken. Nu dagen later heb ik nergens meer last van, dus ga ervan uit dat het oud bloed was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts